På de gamla fikens tid

10 april, 2011

(Okänt datum.) Det visade sig att det var många som hade glada minnen från de gamla kaféerna i Sundsvall som jag skrev om härom dagen. Royal tycks ha varit det populäraste av alla, trots att det inte var stort. Men det var välskött och där rådde alltid en vänlig och varm atmosfär. Det var ett av de första kaféerna i stan som hade blommor på borden, ofta bara en tulpan, vilket minsann räckte som färgklick och som tecken på omtanke. Till trivseln bidrog också servitriserna som var bland de första som hade enhetlig klädsel i käckt snitt och smakfulla färger, vilket bröt mot de tidigare tråkiga uniformerna i svart och vitt.

Under några år hade Royal servering också en trappa upp men det slog inte så väl ut. I början var det emellertid livligt besökt.

***

Bland gästerna sågs ofta Axel Lundberg, den originelle fabrikören från Sidsjö, uppfinnaren av Metallfix, hårmedlet Antimåne och fönsterputsmedlet Klara skivan. Han hade just uppfunnit den flytande tvålen ”X och Y” och var på jakt efter en flicka som kunde vara behjälplig med marknadsföringen av denna nya tvål. Förutsättningen var vacker (oläsligt), god hållning och fotoutrustning.

I Hjördis Genberg från Sundsbruk, som serverade på Royals övre fann han den han sökte. Det stod inte på länge förrän hon var kontrakterad för en bussturné med ”X och Y” där hon gjorde fin reklam för varan. Hennes smultronhy var dock inte en följd av att hon använde ”X och Y”. Den hade hon begåvats med av en givmild natur. Turnén slutade på Meeths varuhus i Stockholm, där hon erbjöds att stanna och där hon strax blev stjärnmannekäng. Resten av hennes öde känner de flesta till. 1946 gifte hon sig med David Niven, välkänd för filmpublik världen över. Inte minst tack vare TV-filmen ”Svindlande affärer”, som gick för några år sedan.

***

Med ”X och Y” gick det däremot sämre. Flytande tvål i tub var ingen succé trots all raffig reklam. Men Axel Lundberg lät sig inte nedslås utan fortsatte sina egna svindlande affärer och är alltjämt still going strong, som man brukar säga om gamla krutgubbar. Fast han har lämnat våra trakter.

Detta var ett litet minne från Royals övre. Det såväl som Royal nedre gick samma dystra öde till mötes som de flesta av de gamla fiken från trettiotalet. Lowe Gustafsson i Bosvedjan ringde och berättade att han på sin tid räknat alla kaféer i Sundsvall från Blå Porten i Kumo till kafé Vesta, västpåstan. Han räknade till över 50 kaféer.

Det är roligt att denna typ av serveringsställe inte är helt försvunnen utan att det fortfarande finns några små fina fik kvar i Sundsvall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: