Var låg Skarpskyttelägret?

31 mars, 2011

Kung Oscar ll. Som kronprins besökte han Skarpskyttelägret i Sundsvall.

30 maj 1979. Var låg Skarpskyttelägret, undrar många sentida människor som hört talas om händelserna 1879. Det låg ute på Vindskärsvarv, på platsen för Sundsvalls stora oljeupplag där många hundra miljoner liter bensin och eldningsolja lagras. Inte ens 1929, vid Sundsvallsstrejkens 50-årsjubileum då åter tusentals människor var samlade ute på Skarpskyttelägrets område, kunde den utvecklingen förutses. Då fanns två bensincisterner, en för Krocks, föregångare till Esso, och en för Shell. De rymde tillsammans 1800 kubikmeter bensin.

Vindskärs udde var det gamla namnet, vilket nu återupptagits. Vindskärsvarv hette platsen under varvsperioden 1975-1898. Då byggdes fartyg där och det fanns också en tvåramig såg på platsen närmast för att förse skeppsbyggarna med sågade trävaror.

I närheten av Vindskärsvarv låg Skarpskyttelägret, ett kombinerat skjut- och nöjesfält, donerat av sågverkspatronen P J Heffner, ägare av Heffners sågverk, till Sundsvalls stad 1868. I gåvobrevet står det angivet, att området ”under senare år använts som promenadplats och exercisfält för stadens frivilliga skarpskyttecorps”. Området omfattade 11 tunnland.

Skarpskyttarna höll övning varje söndag. De marscherade ut till lägret med musik i teten iförda skarpskyttarnas egna uniformer. Där ute hölls exercis, vapen- och skjutövningar precis som på lägerplatserna. Sågverkspatronerna stödde rörelsen då, på samma sätt som de alltid senare stödde skytterörelsen och det frivilliga försvaret.

På Skarpskyttelägret fanns också restaurang, vilket torde ha varit ett finare namn för marketenteri, samt dansbana. Fruar och fästmös besökte båtledes sina män medförande matsäckskorgar. Det ordnades dans och lekar. På kvällen förrättades korum, varefter skyttarna i militärisk ordning marscherade tillbaka till stan.

Man har undrat om det fanns kanoner på Skarpskyttelägret. Det fanns det. De användes i varje fall för salut vid dåvarande prins Oscars ankomst till Sundsvall 1870. Då besökte han också Skarpskyttelägret, där 60 skarpskyttar paraderade. Prinsen besåg batteriet och tackade för saluten.

Det var samma Oscar som nio år därefter sände det beryktade telegrammet till landshövding Treffenberg: ”Lugna alla välsinnade och varna alla orosstiftare ty långmodigheten måste hafva en gräns”. Kanske han förlitade sig på sina skarpskyttar och till det batteri han sett på Skarpskyttelägret vid sitt besök i Sundsvall 1870. Men kanonerna dög knappast till annat än salut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: