Avskedskalas för Curry Treffenberg

29 mars, 2011

19 juni 1979. Nu har vi fått veta hur 1879 års sågverksarbetarfamiljer livnärde sig, att det vankades potatis, sill, strömming, gröt med blåmjölk eller lingonvatten mest varje dag. Till omväxling ska vi beskriva en måltid som Medelpadssociteten begick på gamla Tivoli den dag landshövdingen Curry Treffenberg tog farväl av Sundsvall. Han blev inte så gammal i vårt län. Han förflyttades till Falun till stor sorg för sågverkspatronerna i distriktet. Det är Reinhold Olsson som i sin krönika om sågverksarbetare låter redaktör Oscar Rydqvist i Dagens Nyheter beskriva avskedskalaset på Tivoli i maj 1880.

Åttio av landskapets mäktiga herrar och damer hade mött upp till middagen, som serverades i Tivolis ”konsertsalong” vid ”hästskobord” – det var särskilt populärt vid denna tid. Indals flottningskompani hade skickat sin pampiga bogserångare Starkotter till Härnösand för att hämta den Treffenbergska familjen, och kl. 13.30 anlände den vimpelprydda farkosten till Sundsvall, där honoratiores mötte vid Skeppsbron och förde gästerna upp till Tivoli. Till middagen serverades åtta sorters vin. Vid den inledande jordärtskockspurén drack man ett glas sherry, till gösen à la Normandie, som följde därnäst, vit bordeaux, till följande rätt, som var rökt halmstadslax, tärdes Johannisburger Schloss. Till nästa omgång mat, då den normandiska gösen gjorde sin come back, dracks Chateau Yluéme. Den sedan intågande hammelsadeln och skinkan kokt i vin, sköljdes ned med Chambertin. Därefter tog man igen sig ett ögonblick med färsk sparris och seltervatten innan man övergick till kycklingen, som fick bada i Louis Roederer, och glassen, till vilken man drack madeira. För att sällskapet skulle bli riktigt mätt serverades sedan frukt, till vilken dracks portvin, varpå man äntligen var framme vid kaffet, punschen och den övriga avecen. Vid 22-tiden avrundades sedan kalaset med en lätt supé och klockan 23 återvände hr landshövdingen till Härnösand. Dessförinnan hade dock givetvis åtskilliga tal hållits uppe i Tivolisalongen. Bl a uppstod stadens borgmästare, han heter Björk för övrigt, och höjde sitt glas till en skål för hr landshövdingen, varvid han försäkrade att ”mistningen av Eder har medfört missmod, som skulle övergå till misströstan om vi icke hade såväl rättighet som skyldighet att förtröstansfullt vända oss till alla konungarnas konung.

***

Det låter kanske konstigt, men de flesta skulle nog ändå idag ha föredragit en rejäl portion potatismos och stekt sill framför denna orgie i mat och dryck. Sedan vi väl och vackert övervunnit hungern i vårt land, verkar utsvävningar i mat och dryck meningslösa, hälsovådliga och inte så lite löjliga. Mycket sågverkspatronernas luxuösa levnadssätt ter sig nästan otänkbart i dag. Det avslöjar uppkomlingars livsideal och brist på kultur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: