Hallå!

25 mars, 2011

(Okänt datum). Vet ni vem som först kom på idén att säga ”hallå” i telefonen? Det var Edison, den store uppfinnaren.

– Edison uppfann väl inte telefonen, kanske ni invänder. Rätt! Men han förbättrade den. Och under det arbetet måste han ofta ta kontakt med många personer. Tidigare då man ringde upp någon började samtalet: ”Är Ni där?” eller ”Är Ni klar att tala?” Det var alldeles för krångligt, tyckte Edison och ropade helt enkelt ”hallå”. Det var ett klart och tydligt anrop, som allt fler började använda. Nu är det regel världen över att börja ett samtal med hallå. Utom för ryssar, fransmän och andra som inte kan säga ”h”. För dem blir det ”allo” i stället.

***

En av Edisons första telefonmekaniker och installatörer var ingen mindre än George Bernhard Shaw (född 1856), sedemera världsbekant författare och nobelpristagare. Han tillhörde det lag som Edison skickade till London för att installera telefoner i konkurrens med Bellbolaget. Först fick de genomgå ett grundligt prov. I Edisons verkstad installerades ett tiotal telefoner. Ledningarna drogs kors och tvärs, varpå Edison gick omkring och skar av ledningar eller kopplade dem på tok, stack knivar genom isoleringen och förstörde kontakterna. Det blev en otrolig oreda som det gällde för mekanikerna att klara upp. Shaw var en av dem som bestod provet och fick anställning i Edison Telephone Company.

Redan i sin beskrivning av uppfinningen visade Shaw prov på sin litterära förmåga. Så här beskrev han den edisonska apparaten:

”En alltför frimodig uppfinning, en telefon med en sådan stentorsröst, att den ropade ut våra mest intima hemligheter över hela huset i stället för ett endast berätta dem med en diskret viskning.”

Shaw var socialist och utmanade borgerligheten i tal och skrift. Han var en mästare i att avslöja allmän och enskild humbug och var fördomarnas fiende nummer ett i det konventionella England. Han fick nobelpriset 1925 men skänkte det oavkortat till en stiftelse för översättning av svensk litteratur till engelska.

Men det var inte om Shaw utan om Edison det handlade. Det är som alla vet inte bara ordet ”hallå” som han uppfunnit. Kolkornsmikrofonen, den elektriska glödlampan och fonografen är bl. a. hans verk. Utan dessa uppfinningar hade det sannolikt varit betydligt mörkare och tystare i världen. Till vår glädje eller sorg. Stryk vad som ej önskas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: