100 000 tjänster försvinner

24 mars, 2011

Datoriseringen leder till att hundratusentals får sluta sina arbeten.

25 juli 1978. Hundratusen tjänstemannajobb är på väg att försvinna. Datorer övertar jobben. Så löd en glad/ledsen nyhet härom dagen.

– Så bra! borde hundratusen tjänstemän utbrista. Så bra att datorerna övertar våra trista jobb. Nu kan vi äntligen göra vad vi vill om dagarna! Springa i skogen, spela tennis, bygga sommarstuga. Jobbet blir ju utfört i alla fall. Snabbare, effektivare, säkrare än av oss, tänker de.

Men så sker inte. Arbetsinbesparingen kommer inte de avskedade tjänstemännen till del. De får en fot i baken. Om de skött sig bra får de kanske en klapp på axeln. Om de jobbat länge får de medalj för långvarig och trogen tjänst. Den läggs i sekretären hemma fram till begravningen, då den övergår till äldste sonen som får visa den för sina söner och säga: Den här medaljen fick er farfar efter femtio års tjänst i samma företag.

Hundratusen tjänstemän blir ledsna istället för glada. De ser sysslolösheten som ett hemskt spöke framför sig. De ser sig vandra på hopplöshetens gatan mellan arbetsförmedlingen och TCO-expeditionen. Hoppet om nytt jobb blir mindre för varje år som går. De blir bittra och besvikna och tänker illa om datorerna som kom och tog jobbet ifrån dem. Men då tänker de oklokt. Datorer är en fas i utvecklingen. Precis som skriv- och räknemaskinerna var då de på fars och farfars tid uppträdde som nya uppfinningar på kontoret.

Det fanns trävarudirektörer som förbjöd sina tjänstemän att använda räknemaskiner. Det var bara latvrak som använde sådana hjälpmedel. Nej, träna upp konsten att räkna för hand, löd parollen.

Sådana direktörer måste framstå som ideal för de tjänstemän som förbannar datorerna och längtar tillbaka till brevpressarnas och facitsnurrornas tid. Man ska sanningen fram så var dessa direktörer inte riktigt kloka.

Uppkomlingar brukar säga att det bara är hästar och dumma människor som arbetar. De förståndiga låter andra jobba för sig. Det var den gamla arbetsgivarinställningen. Men visst är det klokt att låta maskiner överta allt hårt, svårt och tråkigt jobb. Inte ska människan, som dock är skapad efter guds beläte, måsta ådra sig ryggskador, ischias, pungbråck, eksem, stenlunga, hjärtfel, tvinsot och gråa hår i tunga och dötrista  jobb – bara för att ”tjäna sitt uppehälle” som den gamla termen löd. Nej, låt robotar och datorer överta skitjobben och se till att rationaliseringsvinsten kommer alla till godo i form av kortare arbetstider.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: