Medikamenter för folk och fä

21 mars, 2011

9 juni 1977. I en veckotidning läser jag om en gammal salva, ursprungligen avsedd för såriga kospenar, som numera tillskrivs sagolika mänskliga egenskaper. Mängder av exemlidande människor berättar hur snabbt och effektivt de blivit botade av den undergörande salvan, som visar sig lika bra för folk som för fä.

Jag tvivlar inte ett ögonblick på salvans goda egenskaper och förstår mycket väl att de som lider av hudutslag och inte blivit botade vill röva något nytt.

Vitamininjektioner, cortison och andra moderna läkemetoder till trots, men alltjämt sätts stor tilltro till naturmediciner, i synnerhet i de fall hudspecialisterna gått bet. Många litar mest till hemtillagade salvor, om vars innehåll man inte vet annat än att de är gjorda på örter och att någon klok gumma eller gubbe läst över hopkoket en torsdagsnatt vid fullmåne.

Felet med de apotekstillverkade salvorna är att innehållet deklareras. Benzalkonklorod och Retrimonbromid, ingen vet vad det är. Tänk om det istället stått dyvelsträck, hundtunga och kattost, vilken efterfrågan det skulle ha rönt.

***

För några år sedan hörde jag berättas om en man som länge lidit av ett besvärligt exem, som läkarna hade svårt att komma till rätta med. Han ledsnade till sist och uppsökte ortens homeopat, som skrev ut en sats piller. Efter en tid blev mannen återställd. Att det var mera trots än tack vare pillren trodde nog också mannen själv. Han behöll sin skepsis och detta visade sig vara befogat.

Efter en tid kom han att hälsa på en bekant som var jordbrukare. Av en händelse lade han märke till en pillerflaska som starkt påminde om den han själv fått för sitt exem.

Han synar flaskan närmare och finner att ”deklarationen” är identisk med den han själv fått och han frågar förstås sin bekant om också han lider av exem.

– Ingalunda, svarar denne. Det där är inte medicin för folk utan för fä. Jag har en ko som jag hade svårt att få dräktig. Då ingenting annat hjälpte rådfrågade jag en homeopat. Han skrev ut den där medicinen, kon blev dräktig och jag blev nöjd.

Man vill gärna göra gällande att detta med kvacksalveri bygger på självsuggestion, på trons makt. Men hur en ko kan suggereras att bli med kalv, det övergår mitt förstånd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: