Heffners östra såg jämnas med marken

20 mars, 2011

29 maj 1978. Heffners östra såg håller på att jämnas med marken. Det är nog bara de äldre skönsbergsborna som känner till Heffners östra såg och var den låg. Ty den brann för över 50 år sedan, närmare bestämt den 17 maj 1926. Den byggdes inte upp igen utan förvandlades till träsliperi där det under några trista krisår framställdes mekanisk massa. Sedan dess har byggnaderna fått förfalla ända ner till anskrämlighet och det är en välgärning att husen nu äntligen rivs.

Det är svårt att tänka sig att ett av Sundsvallsdistriktets största och modernaste sågverk har legat på den platsen. Det byggdes för precis hundra år sedan av bolaget Heffner & Co. Det fanns nämligen ännu ett Heffnersägt sågverk närmare stan, vilket alltså fick heta ”Västra sågen”. Det revs 1936. Mellan och omkring de båda verken bredde en stor brädgård ut sig. Sommartid var där liv och rörelse med mängder av lastande fartyg ute på redden. Under skeppningssäsongen rådde alltid stor brådska, vilket gav upphov till ett uttryck som man kan få höra än i dag av gamla sundsvallsbor: ”Det är brådska på Heffners”, sägs det ibland då det är extra angeläget med något.

Öster om sågen, åt Ortviken till, låg Kolbacken där sågverksavfall förvandlades till träkol i jättemilor. De färdiga kolen lastades vid Vasakajen i stora pråmar som släpades till järnbruken söderut. Rester efter Vasakajen sticker ännu upp ur vattnet strax utanför spritcentralens anläggningar, i farligt grannskap till småbåtshamnen. Det är delar av pålverket som står kvar som murkna minnesmärken över skogsbolagens bristande känsla och ansvar för miljön. När driften vid verken lades ner lämnades industriplatserna vind för våg. Det har inneburit att samhället inte bara bildligt utan i rent bokstavlig mening fått vara städgumma åt storföretagen.

Nu återstår knappast ens namnet Heffners av vad som en gång var en stor industriort, där många hundra arbetare i flera släktled hade sin högst vanskliga utkomst. Där det förr låg röda baracker och uthus ståtar nu mäktiga anläggningar med välkända namn i neon på fasaderna: Philipsons, Atlas Copco, Gränges Nyby, SKF, Siemens, Engström & Nilsson, Selga m.fl.

Och sågare Berg, kantare Berglund, bomkarlen Eklund och alla deras kamrater vilar i frid på Bydalens kyrkogård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: