”Behåll gärna hatten på!”

20 mars, 2011

(Datum okänt.) ”Sätter du in 5.000 kronor eller mer på ett kapitalkonto, så får du en portfölj värd ca 60 kronor. Eller sätter du in 1.000 kronor så får du ett pennset värt cirka 35 kronor. Alla som kommer in blir bjudna på kaffe med kakor. Ta med barnen så får de saft och kakor här på banken och ballonger med sig hem.”

Så annonserar en bank i Skåne och det är väl föralldel inte så unikt att det inte lika gärna kunde hända här uppe i Sundsvall. Det unika är att det är en bank.

***

Det kanske beror på medfödd foglighet och felaktig fostran men för mig har en bank alltid varit nästan som en helig plats, till taket fylld av högtidlig stämning. Man känner något av andakt som i ett tempel fast ändå på ett mera världsligt plan. Guden Mammon är mera reell och påtaglig så att säga.

I Sundsvallsbanken fanns för många år sedan skyltar där det stod ”Behåll gärna hatten på!” Det var det allra första uttryck för modern marknadsföring jag kom i beröring med. Det ansågs vara höjden av tillmötesgående mot kunderna. Ingen lydde anmaningen. Alla tog av sig hatten vid ingången och hängde snällt upp den på en krok. Den vanan sitter i. Trots att jag inte haft hatt på tjugu år tar jag än i dag bildligt talat av mig hatten då jag kommer in på en bank. Ändå kommer jag bara i banala ärenden, löser in en check på ett par hundra, betalar lite låneränta eller så.

***

Bankerna har i alla tider spelat rollen som mänsklighetens välgörare. Det är de som har haft hand om kapitalet. Det är till dem vi fått vända oss då vi i vårt trångmål behövt låna pengar för de mest olika ändamål. Detta är den egentliga grunden till att alla vi låntagare nalkats banken med djup vördnad och respekt. Därför har vi tagit av oss hatten nästan ute på gatan, skrapat med foten, bugat underdånigt och tackat ödmjukt om vi fått ett lån beviljat.

***

När jag nu ser hur bankerna så totalt ändrar attityden till allmänheten, skänker bort dyra portföljer och pennor, bjuder på fika och ger barnen ballonger, då blir jag lite misstänksam mot dem. Tänk om bankerna inte är några välgörenhetsinrättningar! Tänk om det är vi – låntagare och insättare – som istället är bankernas gynnare, att de är beroende av vår välvilja! Tänk om det är vi som grundlagt deras jätteförmögenheter, vi som årligen tillför den dessa väldiga vinster! Tänk om det är med våra pengar de byggt sina tempelliknande palats!

När allt kommer omkring så är det kanske vi som borde säga till bankpersonalen: behåll gärna hatten på! Och förmå dem att bocka och tacka när vi lämnar våra räntepengar på bankdisken.

Jag tror jag skall försöka nästa gång.

Annonser

Ett svar to “”Behåll gärna hatten på!””


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: