Julbal

16 mars, 2011

29 december 1972. Vi ser med löje och medlidande tillbaka på forna tiders troskyldiga välgörenhetsbasarer till förmån för fattiga familjer eller nödlidande i Norrland eller andra så kallade behjärtansvärda ändamål. De kunde ha sitt berättigande ibland för att åstadkomma en lindring här och där men mest var det väl en aktivitet till glädje för arrangörerna själva. Välgörenhetsbasarerna är ingalunda döda. De förekommer traditionsenligt varje menlösa barns dag i form av Rädda barnens julbal på Knaust. Så ock i går.

***

Det är underbart att få göra en insats för Rädda barnen, tycker många. Inträdet kostar 28 kronor. Men för den slanten får man inte mycket mat. ätandet har väl sin naturliga begränsning också, så här strax ovanpå all julmat. Magen är visserligen elastisk men kan väl inte tänjas ut hur mycket som helst. Det vet man på Knaust.

Men vin, whisky och likörer slinker lätt ned genom strupen och då blir det minsann stora summor på notorna. Av vin och sprit blir man ju också så omåttligt snäll och välvillig. Vid blotta tanken på alla små fattiga och rädda barn runt om i världen är man beredd att spendera åtskilliga buteljer. Tänka sig, för bara vad en liten vinpava kostar kan en u-landsfamilj klara sig en hel vecka. Det är ju faktiskt riktigt roligt att få uppoffra sig så här för de nödlidande ungarna. Det blir som att göra dagens goda gärning, för att tala scoutspråk.

Julbalen infaller ju också så särdeles lämpligt. Just nu då de amerikanska bombplanen dånar fram över Hanoi och andra vietnamesiska städer och byar, vräker ner sin grymma last över befolkningen och barnen där eller lemlästas i tusentals. Eller just nu då en mängd föräldralösa barn i Nicaraguas huvudstad Managua inte har mat att äta, inte vatten att dricka, inte någon att ty sig till, sedan jordbävningen skakat sänder deras hem.

***

Ingen missunnar folk att dansa och roa sig. Det kan tvärtom vara högst välbehövligt efter en arbetsam och stressig förjul. Men att ordna krognöjen som hjälpmedel för olycksdrabbade barn det stämmer inte med modern människosyn. Det skär sig brutalt. Det är en utmaning och ett hån mot alla nödlidande och mot alla progressiva krafter i samhället.

Att äta och dricka och dansa ihop pengar till svältande, törstande, lemlästade barn, det vittnar lindrigt sagt om en häpnadsväckande tanklöshet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: