Sanatorier

11 mars, 2011

28 maj 1976. Häromdagen promenerade jag genom det område som ännu kallas sanatoriet vid Norra Stadsberget. Byggnaderna är utrymda. Varken läkare eller personal finns kvar där.

Det är nästan fascinerande att tänka sig hur skräckinjagande detta område tedde sig för bara tjugo trettio år sedan. Då var det inte möjligt att promenera här. Tillträde var förbjudet utom på besökstid. Ett högst staket fullkomnade isoleringen. En stabil port med sprint in till vaktmästaren garanterade att inga obehöriga tog sin genväg genom parken.

Den bebyggelse som nu finns runt hela sanatorieområdet fanns inte då. Det omgavs av barrskog liksom de flesta sanatorier på den tiden. Barrskogsdoften ansågs ha en välgörande inverkan på lungorna, en uppfattning som kan hänföras till fördomarna och till den serie undanflykter, som förklarade den avsides placeringen. Den egentliga orsaken till att sanatorier låg vid sidan var den verkliga eller inbillade smittofaran.

I utomhus belägna ligghallar låg patienterna även vintertid och vid ganska stark kyla. Minus tio grader var visst gränsen. Det ansågs härdande. Men rätt eller orätt vet väl ingen ännu. I övrigt bestod behandlingen av övergödning. Det blev en tävlan mellan patienterna i viktökning. Att den ökade vikten samtidigt innebar stegrad påfrestning på andningsapparaten var tydligen likgiltigt.

Det var inte bara på tbc-behandlingens område som det ansågs vara ett tecken på god hälsa att ha gott hull. Troligen bottnade den föreställningen i det enkla faktum att sjukdomen uppstått på grund av undernäring och därav minskad motståndskraft mot bacillernas härjningar. Botemedlet blev då helt ologiskt att vända problemet upp och ned, att ge den undernärda ett övermått av mat för att få bacillerna att vantrivas.

***

Naturligtvis förekom också annan behandling än härdning och gödning. Operativa ingrepp sattes också in och förvisso blev åtskilliga återställda till sin hälsa. Men få kan ändå föreställa sig vilken fruktansvärd folksjukdom lungtuberkulosen var. Tack vare behandling med antibiotika, som dödar tuberkelbacillerna och hämmar deras tillväxt, har tbc praktiskt taget besegrats. Den förbättrande allmänna hygienen har också bidragit. Men främst den välfärd alla numera är delaktiga av.

Nu är lungkliniken inrymd som en ordinär avdelning på Sundsvalls nya sjukhus, vilket framför allt vittnar om att smittoskräcken också försvunnit. Den var säkert minst lika svår att utstå för patienterna som själva sjukdomen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: